Als je in verwachting bent, dan zorg je er natuurlijk voor dat je helemaal klaar bent om je baby te verzorgen als de kleine spruit zich eenmaal aandient. Je hebt je babyuitzet dan ook vast al bij elkaar gesprokkeld, zodat het je kleintje aan niets zal ontbreken. Vergeet niet om ook een borstkolf aan te schaffen, want dit is een handige oplossing als je je kindje moedermelk wilt geven. In dit blog vertellen we je wat een borstkolf is, waarom je het zou gebruiken en welke soorten er zijn.
Wat is een borstkolf?
Een borstkolf is een handig apparaat waarmee je moedermelk uit je borsten kunt onttrekken. Borstkolven simuleren de zuigbeweging van een baby, waardoor de melk uit de borst komt en wordt opgevangen in een containertje dat aan de kolf bevestigd is. Een kolf bestaat uit een tepelschild, een trechtervormig stuk dat over de tepel en tepelhof wordt geplaatst, een reservoir en een slangetje dat de melk naar dit reservoir brengt. De zuigkracht van de kolf wordt elektrisch of handmatig in beweging gezet.
Je kunt de afgekolfde melk bewaren (in koelkast of diepvries) en op een later moment aan je baby geven. Dit is met name handig voor moeders die weer aan het werk gaan, even een avondje weg willen of een voorraadje moedermelk aan willen leggen.
Waarom zou je een borstkolf gebruiken?
Er zijn verschillende redenen waarom je een borstkolf zou gebruiken. Ten eerste helpt dit apparaat je om een goede melkvoorraad op te bouwen. Dit is erg praktisch voor moeders die borstvoeding willen blijven geven nadat ze weer aan het werk zijn gegaan. Daarnaast kan het kolven ook verlichting bieden bij pijnlijke of ‘zeer volle’ borsten. Voor sommige moeders is het ook een manier om de melkproductie te stimuleren, vooral als de baby moeite heeft met aanleggen en het geven van de borst wat moeizaam verloopt. En laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon fijn om even een pauze te hebben en de voeding door iemand anders te laten doen!
Welke soorten borstkolven zijn er?
Er zijn verschillende soorten borstkolven verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn handmatige kolven, enkele elektrische kolven en dubbele elektrische kolven.
Handmatige kolven zijn klein, draagbaar en je hebt er geen stroom voor nodig. Ze zijn handig voor incidenteel gebruik of als je onderweg bent. In vergelijking met elektrische kolven moet je wel enige inspanning leveren, maar daar tegenover staat dat deze kolven vaak goedkoper en stiller zijn.
Medela Harmony Borstkolf (handmatig):
Enkele elektrische kolven werken op batterijen of netstroom en zijn net even wat efficiënter dan handmatige kolven. Ze zijn bij uitstek geschikt voor dagelijks gebruik en bieden een goede balans tussen draagbaarheid en efficiëntie.
Dr. Brown's Elektrische borstkolf:
Dubbele elektrische kolven kunnen beide borsten tegelijkertijd afkolven. Dit bespaart je veel tijd en die is kostbaar. Zeker als je een klein kindje hebt. Deze kolven zijn vooral bedoeld voor moeders die regelmatig kolven en graag een flinke melkvoorraad willen opbouwen.
Lansinoh 2-in-1 elektrische borstkolf: