Waarom een waterkoker handig is
Een waterkoker vind je tegenwoordig in bijna elk huishouden. Logisch ook, want je zet er razendsnel thee mee of kookt water voor je havermout. Toch zijn er grote verschillen tussen modellen, waarbij je vooral moet deneken aan snelheid, inhoud en extra functies.
Met een waterkoker kook je water veel sneller dan op een fornuis. Je giet simpelweg de juiste hoeveelheid in de kan, drukt op de knop en binnen een paar minuten is je water heet. Onmisbaar op drukke ochtenden of als je bijvoorbeeld snel even een lekkere kop kruidenthee wilt zetten. Ook voor koken is een waterkoker handig, giet het kokende water in een pan en je bespaart tijd bij het bereiden van pasta of rijst.
De meeste modellen schakelen zichzelf uit zodra het water kookt en dat maakt een waterkoker veilig in gebruik. Sommige uitvoeringen hebben droogkookbeveiliging, wat wil zeggen dat ze automatisch stoppen als er geen water in zit. Zo voorkom je schade en onveilige situaties in je keuken.
Inhoud en formaat waterkoker
De inhoud van een waterkoker varieert meestal tussen 1 liter en 1,7 liter. Voor een klein huishouden is een model van 1 liter vaak voldoende. Maar bestaat je huishouden uit meer mensen, dan is een grotere wel handiger. Kijk ook goed naar de minimale hoeveelheid die je per keer kunt koken.
Het formaat hangt samen met het ontwerp. Een compacte waterkoker neemt weinig ruimte in op je aanrecht, terwijl grotere varianten vaak meer kracht en functies bieden. Let daarnaast op het gewicht van het apparaat. Een licht model is makkelijker te hanteren, zeker als je last hebt van je polsen of handen.
Vermogen bepaalt de snelheid
Hoe snel je water kookt, hangt af van het vermogen van je waterkoker. De meeste modellen zitten tussen 2000 en 3000 watt. Hoe hoger het wattage, hoe sneller het water kookt en dat verschil merk je vooral als je vaak veel water in één keer gebruikt.
Let op, want een hoger vermogen betekent ook meer stroomverbruik. Gebruik je de waterkoker meerdere keren per dag, dan zie je dat terug op je energierekening. Kies daarom voor een model met een balans tussen snelheid en zuinigheid.
Extra functies voor gemak
Steeds meer waterkokers hebben handige extra’s. Denk hierbij onder andere aan temperatuurinstellingen waarmee je zelf kiest hoe heet het water wordt. Dat is best handig voor het zetten van verschillende soorten thee en voor koken en bakken in het algemeen. Groene thee heeft bijvoorbeeld een lagere temperatuur nodig dan zwarte thee.
Sommige modellen hebben een warmhoudfunctie, waardoor je water langer op temperatuur blijft zonder opnieuw te koken. Ook een uitneembaar kalkfilter is fijn, want hiermee voorkom je kalk in je kopje én blijft je apparaat langer schoon van binnen.
Heb je weinig ruimte? Dan is een snoerloos model handig. Deze waterkoker plaats je los op een 360 graden draaibare voet en zo zet je hem altijd makkelijk terug. Vrijwel alle Tefal waterkokers hebben een 360 graden draaibare voet en niet voor niets zijn deze apparaten zo populair, net zoals dat geldt voor KitchenAid waterkokers.
Design en materiaal van de waterkoker
Het oog wil ook wat. Gelukkig zijn er genoeg stijlen te vinden. Van retro tot strak modern, er is altijd een waterkoker die bij je keuken past. Roestvrijstaal geeft een stoere uitstraling, terwijl kunststof vaak lichter en voordeliger is.
Glazen waterkokers worden steeds populairder. Je ziet precies hoeveel water je gebruikt en het kookproces is goed zichtbaar. Let wel op met schoonmaken: kalkaanslag is hier sneller zichtbaar.
Kies je voor een metalen uitvoering, bijvoorbeeld voor een Russel Hobbs waterkoker? Controleer dan of het handvat en de buitenkant niet te warm worden. Een behuizing die koud blijft voorkomt brandwonden en maakt het apparaat veiliger in gebruik. Belangrijk wanneer ook kinderen dit apparaat (mogen) gebruiken.
Tips voor het onderhoud van je waterkoker
Een waterkoker heeft weinig onderhoud nodig, maar af en toe je waterkoker ontkalken is belangrijk. Zeker als je in een gebied woont met hard water. Kalkaanslag zorgt namelijk voor een langere kooktijd en meer energieverbruik.
Ontkalk je waterkoker eens per maand met een mengsel van water en natuurazijn. Laat het even kort koken en spoel daarna goed na met koud water. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die die tasten het verwarmingselement aan. Controleer ook regelmatig het kalkfilter en spoel dit goed uit.
Zo blijft je waterkoker in topconditie en smaakt je thee altijd zoals die hoort te smaken.
Vergelijk eenvoudig alle waterkoker aanbiedingen
Een waterkoker kopen doe je slim door eerst de prijzen van deze handige keukenapparaten te vergelijken. De ene winkel biedt namelijk nét wat meer korting dan de andere. Bij Deal.nl zie je in één overzicht welke webshops op dit moment de scherpste prijs hebben voor jouw favoriete merk. Zo hoef je niet zelf tientallen sites af te speuren en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt. Of je nu op zoek bent naar een luxe model met temperatuurregeling of een basic waterkoker voor dagelijks gebruik, bij ons vind je razendsnel de beste deal.
Hoe ontlucht je een nieuwe waterkoker voor eerste gebruik?
Spoel de waterkoker eerst goed om met schoon water. Vul ‘m daarna volledig, breng het water aan de kook en giet het weg. Herhaal dit twee tot drie keer. Zo verwijder je eventuele geur- en smaakresten van het productieproces.
Wat is het verschil tussen een waterkoker met open en gesloten verwarmingselement?
Een open verwarmingselement zit zichtbaar in de kan. Deze waterkokers zijn vaak goedkoper, maar lastiger schoon te maken. Bij een gesloten element zit het verwarmingselement onder een metalen plaat. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en makkelijker onderhoud.
Kun je een waterkoker gebruiken om andere vloeistoffen te verwarmen dan water?
Nee, een waterkoker is alleen bedoeld voor water. Andere vloeistoffen zoals melk of soep kunnen het verwarmingselement beschadigen en zijn lastig schoon te maken. Ook kan het zorgen voor nare geurtjes, smaakoverdracht of verstoppingen.
Hoeveel geluid maakt een waterkoker gemiddeld tijdens het koken?
De meeste waterkokers produceren tussen 50 en 70 decibel. Dat is vergelijkbaar met een normaal gesprek of achtergrondmuziek.
Wat betekent BPA-vrij bij een waterkoker en waarom is dat belangrijk?
BPA-vrij betekent dat de gebruikte kunststoffen geen Bisfenol A bevatten. Dat is een stof die in sommige kunststoffen zit en in contact met heet water kan loskomen. Een BPA-vrije waterkoker is dus een veiligere keuze, vooral als je er vaak thee of babyvoeding mee maakt.