Als je je kindje graag borstvoeding wilt geven, dan is een borstkolf gewoonweg een onmisbaar apparaat. Zeker als je niet altijd in de gelegenheid bent om je baby fysiek de borst te geven, bijvoorbeeld omdat je weer aan het werk bent. Wij hebben de beste borstkolf aanbiedingen overzichtelijk voor je op een rij gezet, waaronder die van Philips Avent en Medela.
Onze app is live!
Medela
Harmony hand borstkolfMedela
Freestyle Hands-Free Dubbele BorstkolfMedela
Swing Maxi dubbele borstkolfMedela
Siliconen borstkolfPhilips Avent
manuele borstkolf SCF430/01Medela
Solo Enkele Elektrische BorstkolfLansinoh
Compact elektrische borstkolfLansinoh
2 in 1 Elektrische dubbele BorstkolfLuvion
Vienna Borstkolf - DoubleDr Brown's
Dr. Browns Elektrische BorstkolfLuvion
Vienna Borstkolf - SingleHaakaa
Borstkolf Gen 2 On The Go Express&Travel Pack - 10mlDodie
Manuele Borstkolf Comfort+ | 1 stukMedela
Swing Flex Enkele Elektrische BorstkolfLionelo
Elektrische Borstkolf Fidi GOLionelo
Dubbele Elektrische Borstkolf Twee GOHaakaa
Generatie 2 BorstkolfTommee Tippee
- elektrische draagbare borstkolf - handsfree borstvoedingspomp in de beha - draagbaar - 1 massage- en 8 express-modi - batterijduur van 4 uurPhilips Avent
Enkele Elektrische Borstkolf SCF395/01Philips Avent
SCF430/20 - Borstkolf - HandmatigMedela
Vacuumset voor Swing en Harmony Borstkolf 800.0727Haakaa
Generatie 3 BorstkolfHaakaa
Borstkolf Gen 3 met flessendop Peach - 160mlTommee Tippee
- Dubbele elektrische draagbare borstkolf - handsfree borstvoedingspomp in de beha - draagbaar, 1 massage- en 8 express-modi - batterijduur van 4 uuroubleBabyono
Baby Ono Pico Elektrische Borstkolf 1485Medela
Swing Maxi Hands-free borstkolf | Eenvoudig, intuïtief, ideaal voor on-the-go Dubbele elektrische Hands-free borstkolfLionelo
Fidi Free Simple - Borstkolf - Elektrische moedermelkpomp - 180 ml - draagbare 2-fasen-borstkolf - handsfree - tweefasenCangaroo
Bianka Elektrische Borstkolf 110204Cangaroo
Libera Cappuccino Hands-Free Elektrische Borstkolf 110862Cangaroo
Gentle Touch Duo Dubbele Elektrische Borstkolf 111624Snel en gemakkelijk kolven doe je natuurlijk met een borstkolf. Op die manier leg je eenvoudig een voorraadje moedermelk aan, die je je kleintje krijgt als je niet in de gelegenheid bent om je kindje in alle rust de borst te geven. Wij laten je zien waar de beste borstkolf aanbiedingen op je wachten, bijvoorbeeld die van Luvion en Lansinoh.
Een borstkolf is een apparaat dat je als moeder gebruikt om moedermelk af te kolven. De moedermelk kun je vervolgens bewaren in flesjes of zakjes. Zo heb je altijd een voorraadje moedermelk bij de hand. Er zijn verschillende redenen waarom je dit kleine apparaat zou gebruiken. Misschien ga je weer aan het werk en wil je toch dat je baby moedermelk krijgt. Of misschien heb je af en toe even een kleine pauze nodig en wil je dat iemand anders de fles geeft. Borstkolven zijn vaak ook praktisch als je baby moeite heeft met aanleggen of als je je melkproductie wilt stimuleren. En, last but not least, door te kolven verlicht je de druk in je borsten. Je hoeft hiermee dan niet te wachten tot het tijd is om je kindje te voeden, want de melk bewaar je gewoon in de koelkast.
We onderscheiden twee soorten borstkolven, de handkolf en de elektrische kolf. De handkolf moet je zelf bedienen, want je gebruikt je hand om de melk uit je borst te pompen. Ze zijn meestal kleiner en voordeliger in aanschaf dan elektrische kolven. Je hebt er geen stopcontact of batterijen voor nodig, waardoor je dit type borstkolf overal kunt gebruiken. Deze handmatige kolven zijn met name geschikt voor als je af en toe wilt kolven, want het vraagt wel enige inspanning van je.
Dan zijn er de elektrische borstkolven, waarbij je zelf ‘niets’ hoeft te doen. Een elektrische borstkolf doet namelijk al het werk voor je. Het is slechts een kwestie van de kolf aan je borst leggen, het apparaat inschakelen en de kolf zuigt vervolgens de melk uit je borst. Er zijn elektrische kolven waarmee je één borst tegelijk afkolf, maar er zijn er ook waarmee je dit voor beide borsten tegelijk doet. Nadeel van een elektrische borstkolf is dat ze meestal wel wat geluid produceren.
Als je voor het eerst een borstkolf gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Zo is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe vaak je de kolf gaat gebruiken. Als je van plan bent om alleen af en toe te kolven, is een handkolf vaak een prima keuze. Maar als je dagelijks moet kolven, bijvoorbeeld omdat je weer aan het werk gaat, is een elektrische kolf een betere keuze.
Een borstkolf die makkelijk in elkaar te zetten en schoon te maken is, is vanzelfsprekend wel zo prettig. Het bespaart je tijd en je komt er snel achter hoe kostbaar tijd is als je eenmaal een kleintje hebt. Check ook hoeveel geluid een borstkolf maakt, want hier zit veel verschil in. Zeker als je niet alleen thuis, maar ook op je werk kolft, dan is het fijn als het apparaat wat stiller is. Ook comfort is een factor om rekening mee te houden. Een borstkolf moet goed passen en comfortabel aanvoelen. Veel kolven hebben verschillende maten borstschilden, zodat je precies die kan gebruiken die voor jou het meest prettig is. Verder is het prettig als je de zuigkracht van de kolf in kunt stellen.
Borstkolven variëren enorm in prijs en prijsverschillen zijn groot. Handmatige kolven zijn vrijwel altijd goedkoper dan de elektrische kolven. Door de enorme keus in merken en modellen is er voor ieder budget een borstkolf. Het is verstandig om vooraf te bepalen wat je ongeveer aan dit apparaat uit wilt geven.
Als je voor een elektrische borstkolf gaat, dan is het goed om te checken hoe dit apparaat aan zijn stroom komt. Het overgrote deel werkt op batterijen of een oplaadbare batterij/accu. Maar enkele machientjes werken ook op netstroom, waar je dus een stopcontact voor nodig hebt. Deze laatste zijn geen goede keuze als je veel onderweg bent. Met een handkolf speelt dit probleem niet, want die kun je overal en altijd gebruiken.
Als je een borstkolf aanschaft, zijn er verschillende accessoires die zeker het overwegen waard zijn. Zo zijn extra flesjes en bewaarbakjes voor de moedermelk erg handig. Vaak krijg je er een aantal bij je kolf, maar meestal kom je er toch een paar tekort. Zo kun je altijd voldoende melk opslaan, bijvoorbeeld voor een voorraadje in de vriezer.
Borstkompressen en zoogcompressen zijn bedoeld om lekken op te vangen. Ze zijn met name handig in de eerste weken als je melkproductie nog niet helemaal is afgestemd op de behoeften van je baby. Ze helpen je kleding droog te houden en voorkomen zo situaties waarin je je ongemakkelijk kunt voelen.
Het is super belangrijk om je kolf en accessoires goed schoon te houden. Er zijn speciale borstels en sterilisators verkrijgbaar die het schoonmaken een stuk eenvoudiger maken.
Een kolfbeha kan heel erg handig zijn, want hiermee kun je kolven zonder je handen te gebruiken. Zo kun je andere dingen kunt doen terwijl je kolft.
Zorg ervoor dat je een comfortabele en rustige plek hebt om te kolven. Ontspanning is belangrijk, want dit draagt bij aan een goede melkproductie.
Hygiëne is super belangrijk om de kwaliteit van je moedermelk te waarborgen. Na elk gebruik moeten de onderdelen die in contact komen met de melk grondig worden gereinigd en minstens een keer per dag worden gesteriliseerd.
Een goede pasvorm van de borstkolf is een must. Zorg ervoor dat de borstschilden goed passen, anders kan het kolven pijnlijk zijn en vaak ook minder effectief. Vaak heb je verschillende maten borstschilden bij de kolf, dus probeer uit welke het beste voor jou werkt.
Als je elektrisch kolft, begin dan met een lage zuigkracht en verhoog deze geleidelijk tot het niveau dat jij prettig vindt. Dit helpt om je borsten niet te veel te belasten en helpt pijn voorkomen.
Probeer op vaste tijden te kolven, vooral als je weer aan het werk gaat. Dit helpt je lichaam om een routine te ontwikkelen en draagt bij aan een constante melkproductie.
Na het kolven is het belangrijk om de melk goed te bewaren. In de koelkast blijft moedermelk normaal gesproken tot vijf dagen goed blijven en in de vriezer tot zes maanden. Zorg ervoor dat je de melk altijd in schone flesjes of zakjes bewaart en label ze met de datum, zodat je altijd weet hoe oud de melk is.
Hoe vaak je moet kolven als je weer aan het werk gaat, hangt af van de leeftijd van je baby en je melkproductie. Over het algemeen wordt aangeraden om elke drie tot vier uur te kolven, wat neerkomt op ongeveer twee tot drie keer tijdens een werkdag. Dit helpt om je melkproductie op peil te houden en zorgt ervoor dat je baby voldoende melk heeft als je er niet bent.
Een elektrische borstkolf heeft als voordeel dat hij sneller en efficiënter melk afkolft dan een handkolf. Elektrische kolven kun je vaak verschillende zuigkracht- en snelheidsinstellingen, wat het kolven comfortabeler maakt. Daarnaast hoef je bij een elektrische kolf minder fysieke inspanning te leveren.
Ja, je kunt moedermelk van verschillende kolfsessies mengen, mits de melk dezelfde temperatuur heeft. Bewaar de melk eerst apart in de koelkast en meng het pas als de porties dezelfde temperatuur hebben. Zet de oudste melk altijd vooraan in de koelkast of vriezer, zodat je deze als eerste gebruikt.