Deal.nl
Categorieën
Categorieën
BabyBaby
HuishoudenHuishouden
Beauty & verzorgingBeauty & verzorging
Eten & drinkenEten & drinken
DierenDieren
GezondheidGezondheid
Gaming & SpeelgoedGaming & Speelgoed
ElektronicaElektronica

Wat weet jij van oplaadbare batterijen?

1 minuut leestijd
Wat weet jij van oplaadbare batterijen?
Albert Jan In Huishouden op 4 mrt 2024
Link gekopieerd

We kiezen steeds vaker voor oplaadbare batterijen, een uitstekend alternatief voor wegwerpbatterijen. Maar hoelang gaan deze batterijen eigenlijk mee en hoe bewaar je ze het best? In dit blog duiken we in de wereld van oplaadbare batterijen, staan we stil bij hun levensduur, geven we bewaartips en vergelijken we de duurzaamheid ervan met wegwerpbatterijen.

Welke factoren bepalen de levensduur van oplaadbare batterijen?

De levensduur van oplaadbare batterijen wordt bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan factoren als het type batterij, hoe vaak en/of hoe intensief de batterijen gebruikt worden en de manier waarop je ze bewaart. Om met het type batterij te beginnen, de twee meest gebruikte soorten oplaadbare batterijen zijn lithium-ionbatterijen en nikkel-cadmiumbatterijen. Lithium-ion batterijen hebben een langere levensduur dan nikkel-cadmiumbatterijen.

De levensduur van oplaadbare batterijen wordt verder bepaald door het aantal keren dat je ze op kunt laden. Dit wordt ook wel de laadcycli genoemd en varieert van enkele honderden keren tot vele duizenden keren, afhankelijk van de kwaliteit en het type batterij.

Ook factoren als temperatuur, vochtigheid en hoe leeg de batterijen zijn voor je ze oplaadt, zijn van invloed op de levensduur van oplaadbare batterijen.

Tips voor langere levensduur

We geven je graag een aantal tips om de levensduur van oplaadbare batterijen te verlengen. Hierbij is het vooral van belang dat je de batterijen op de juiste plaats bewaart. Een koele (kamertemperatuur) en droge plaats geniet hierbij de voorkeur, aangezien hoge temperaturen de levensduur kunnen verkorten. Ook vocht en batterijen gaan niet goed samen, dus vandaar die droge plek.

Regelmatig opladen, in plaats van wachten tot ze volledig leeg zijn, helpt ook om de capaciteit te behouden. Voor lithium-ionbatterijen is het ideaal om ze op te laden wanneer de batterijen nog tussen de 20% en 80% van hun capaciteit hebben. Weet ook dat een zeer goedkope oplader vaak ten koste gaat van de kwaliteit van het opladen. Hierdoor is de opgeladen batterij niet alleen vaak sneller leeg, maar je loopt ook het risico de oplaadbare batterij te beschadigen. Dan blijft er zelfs helemaal geen levensduur meer over.

Duurzaamheid: oplaadbare batterijen vs wegwerpbatterijen

Als we kijken naar de duurzaamheid van oplaadbare batterijen en die vergelijken met die van eenmalige batterijen, dan springen oplaadbare batterijen er meteen uit. Dat is vast en zeker geen verrassing voor je. Maar wist je ook dat één enkele oplaadbare batterij wel honderden tot duizenden wegwerpbatterijen kan vervangen? Voor bepaalde apparaten als bijvoorbeeld een eenvoudige klok, betekent dit dat je misschien zelfs wel je leven lang toe kunt met slechts één oplaadbare batterij. Oplaadbare batterijen bevatten bovendien minder schadelijke zware metalen dan sommige wegwerpbatterijen. Door oplaadbare batterijen te gebruiken draag je dus heel eenvoudig een steentje bij aan een betere wereld.