2 - 6 dagen
€6 (Gratis vanaf 50)
per wasbeurt0,15
Onze app is live!
Vind je deze categorie waardevol? Laat het ons weten zodat we een betere gebruikerservaring kunnen bieden. Druk op like of dislike om jouw stem te laten gelden.
Verreweg de meeste wasmachines hebben een apart laatje waar je het wasmiddel in doet. Dit laatje bestaat uit 3 verschillende vakken, waarvan 2 een (Romeins) cijfer hebben en de derde een symbool. In vak 1 (I) en 2 (II) doe je het waspoeder, waarbij vak 1 bedoeld is voor de voorwas en vak 2 voor de hoofdwas. In de praktijk gebruik je waarschijnlijk vak 2 het meest. Het derde vak is meestal het kleinst en is bedoeld voor het toevoegen van wasverzachter. Het symbool waaraan je dit vak herkent is meestal een bloem of een ster.
Op elke verpakking vind je informatie over de dosering van het poeder. Deze dosering is veelal afgestemd op een bepaald aantal kilo wasgoed. Men gaat hierbij over het algemeen uit van een gewicht 4 à 5 kilo wasgoed, wat dus niet hetzelfde is als het maximale laadgewicht van je trommel. Voor extra veel wasgoed staat er een apart doseeradvies op de verpakking. Je kunt zelf vast goed inschatten hoeveel wasgoed je hebt en hier het doseeradvies eventueel op aanpassen. Draai je een ‘klein wasje’, dan kun je uiteraard best met wat minder poeder toe. Ditzelfde geldt als je was niet echt heel vies is. Zo bespaar je snel en gemakkelijk op je poeder voor de was. De keuze tussen wasmiddel of waspoeder is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur. Voor een kort wasprogramma kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken, omdat dit sneller oplost.
Poeder voor de was gemakkelijk in het gebruik. In de verpakking tref je een doseerschepje of maatbekertje aan. Gebruik dit schepje om het poeder in de wasmachine te doen, volgens het doseeradvies op de verpakking. Hiervoor open je het laatje en doe je het poeder voor de was in vak 1 als je een voorwas draait en in vak 2 als het de hoofdwas betreft. Sluit het laatje en stel het juiste wasprogramma in en druk op de startknop. De wasmachine slaat aan en haalt gedurende het wasprogramma het poeder uit het laatje op. Gebruik dit wasmiddel ook voor het wassen op lage temperaturen, want ook dan rekent het genadeloos af met hardnekkige vlekken.
Poeder voor de was kan niet over datum gaan en daarmee is het dus eigenlijk oneindig lang houdbaar. Toch is het goed om te weten dat het poeder na verloop van tijd minder effectief wordt. Zo zal de geur afnemen en ook de waskracht (de werkzame stoffen) neemt af. Hierdoor kan ‘oud’ poeder je wasgoed net even iets minder schoon krijgen dan een pak dat je net hebt gekocht. De meeste fabrikanten raden aan om het poeder voor de was binnen een jaar na de productiedatum te gebruiken voor het beste resultaat. De productiedatum vind je op de verpakking.
Waspoeder bewaar je droog en koel om klontvorming te voorkomen. Met koel bedoelen we in dit geval een temperatuur beneden 40 graden. Verder kun je het poeder het beste bewaren in een afgesloten verpakking of bewaarbox met deksel. Dat is de beste keuze, want zo voorkom je dat stof of andere viezigheid zich mengt met het poeder.