Deal.nl
Categorieën
Categorieën
BabyBaby
HuishoudenHuishouden
Beauty & verzorgingBeauty & verzorging
Eten & drinkenEten & drinken
DierenDieren
GezondheidGezondheid
Gaming & SpeelgoedGaming & Speelgoed
ElektronicaElektronica

Hoe werkt een batterij?

1 minuut leestijd
Hoe werkt een batterij?
Albert Jan In Huishouden op 21 sep 2023
Link gekopieerd

Je doet het o zo vaak. Even de batterij vervangen van de afstandsbediening van je tv, van de klok in de woonkamer of van het favoriete stuk speelgoed van je zoon of dochter. Een kleine handeling en je device kan weer door. Maar hoe werkt een batterij eigenlijk? Dat doen we in dit blog uit de doeken.

De belangrijkste onderdelen van een batterij

Om te begrijpen hoe een batterij werkt, moet je wel de belangrijkste onderdelen van een batterij kennen. Helaas ontkomen we er niet aan om technische termen te gebruiken, maar we zullen deze zo eenvoudig mogelijk uitleggen.

Alle batterijen hebben twee kanten, de pluspool en de minpool. De technische benaming voor de minpool is anode en de pluspool wordt de kathode genoemd. Tussen de anode en de kathode bevindt zich een elektrolyt. Met andere woorden, het elektrolyt vormt de verbinding tussen de minpool en de pluspool. Een elektrolyt laat zich nog het best omschrijven als een soort gel die uit chemische componenten bestaat, waaronder verschillende zuren en zouten.

Hoe levert de batterij dan elektriciteit?

Wanneer je een batterij in een device plaatst, dan worden de minpool en de pluspool aan elkaar gekoppeld. Op dat moment vindt er een chemische reactie plaats in het elektrolyt. Dit heeft tot gevolg dat de minpool elektronen los laat. Deze reactie noemen we oxidatie. De pluspool van de batterij wil deze elektronen maar wat graag hebben en vangt ze op. Dit proces noemen we reductie.

In eenvoudige woorden uitgelegd, betekent dit dat er elektriciteit gaat stromen van de minpool naar de pluspool op het moment dat beide polen van de batterij aan elkaar worden gekoppeld. Deze elektriciteit wordt doorgegeven aan het device, waardoor je klok de juiste tijd aangeeft, je lekker kunt zappen en je op je weegschaal precies ziet hoeveel je bent afgevallen. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.