Deal.nl
Categorieën
Categorieën
BabyBaby
HuishoudenHuishouden
Beauty & verzorgingBeauty & verzorging
Eten & drinkenEten & drinken
DierenDieren
GezondheidGezondheid
Gaming & SpeelgoedGaming & Speelgoed
ElektronicaElektronica

Het geheim achter een fris toilet

1 minuut leestijd
Het geheim achter een fris toilet
Albert Jan In Huishouden op 4 jul 2024
Link gekopieerd

Een toilet kun je eigenlijk niet vaak genoeg schoonmaken. Er zijn mensen die dit dagelijks doen, maar meestal wordt het toilet één tot twee keer per week grondig schoongemaakt. Gelukkig zijn er toiletblokken die de wc schoon en fris houden na elke sanitaire stop. In dit blog geven we je een frisse kijk op toiletblokken.

Een reis door de tijd

Lang geleden waren er nog geen sanitaire voorzieningen zoals we die nu kennen. In oude beschavingen zoals het Romeinse Rijk waren er al wel gemeenschappelijke openbare toiletten. Deze plekken waren vooral functioneel en hygiëne en geur lieten te wensen over. Maar toen steden groter werden en meer mensen dicht op elkaar gingen wonen, moesten we betere manieren vinden om onze toiletten schoon te houden.

In de 20e eeuw, toen iedereen meer op hygiëne ging letten, kwamen de eerste toiletblokken. Die waren simpel en vooral bedoeld om vieze luchtjes te verbergen en minder bedoeld om schoon te maken. Met de tijd zijn ze veel beter geworden. Nu zijn er zelfs toiletblokken die niet tot nauwelijks schadelijk zijn voor het milieu. Toiletblokken zijn dus best wel veranderd. Ze helpen ons om onze toiletten fris en schoon te houden, waardoor we eigenlijk niet meer zonder kunnen.

Hoe werken toiletblokken?

Toiletblokken hangen meestal aan de rand van de wc-pot of liggen ergens waar het water ze kan raken als je doorspoelt. Wanneer je doortrekt, komt er water over het blokje, dat hierdoor elke keer een klein beetje oplost. Dit oplossen zorgt ervoor dat er schoonmaakmiddel in het water komt. Hierdoor worden vieze geurtjes aangepakt zodat je wc frisser ruikt. Ook maakt een toiletblok korte metten met bacteriën, zodat je toilet schoner is. Het werkt dus op twee manieren: het rekent af met nare luchtjes én bacteriën. Zo blijft je toilet schoon en fris en dat allemaal dankzij één klein blokje.

Voor elk toilet een toiletblok

Er zijn verschillende soorten toiletblokken. De meeste hang je aan de rand van je wc, zodat er elke keer als je doorspoelt water overheen spoelt. Andere toiletblokken leg je in de stortbak van je wc. Dan zijn er ook nog toiletblokken die aan de binnenkant van de wc-pot plakt. Elk type heeft zijn eigen manier om je wc schoon en fris te houden. De hangende en plakkende blokjes zijn makkelijk in gebruik en je ziet ze vaak zitten. Wel zo handig, want dan weet je wanneer je een nieuwe moet pakken. Een toiletblok in de stortbak zie je niet, maar het voordeel van dit blokje is dat die vaak net iets langer mee gaan. Zo is er voor elk toilet een toiletblokje.

Toiletblokken en het milieu

Toiletblokken maken ons toilet dan wel schoon, ze zijn niet altijd goed voor het milieu. Veel van deze blokjes bevatten namelijk chemische stoffen. Weet dat er ook toiletblokken zijn die beter zijn voor het milieu. Deze bevatten stoffen die makkelijker afbreken in de natuur en minder schadelijk zijn voor het waterleven. Door te kiezen voor milieuvriendelijke toiletblokken, help je heel eenvoudig mee aan een schonere wereld. Nadeel van deze milieuvriendelijkere toiletblokjes is dat ze meestal wel ietsje duurder zijn.