Deal.nl
Wat is koffie verkeerd?
Albert Jan In Eten & drinken op 30 nov 2023
Link gekopieerd

Koffie is een heel veelzijdige drank die in veel soorten verkrijgbaar is. Deze populaire warme drank wordt niet alleen ‘puur’ gedronken, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld melk, melkschuim, cacao en sterke drank. Een geliefde koffiespecialiteit is koffie verkeerd. Maar wat is koffie verkeerd precies? We leggen het je graag uit.

What's in a name

Laten we beginnen met de naam van deze koffiespecialiteit. Koffie verkeerd klinkt alsof er iets mis is met de koffie. Maar wees gerust, dat is zeker niet het geval. Wat als ‘normaal’ beschouwd wordt, is dat je een klein scheutje melk aan je koffie toevoegt. Aangezien de hoeveelheid melk bij een koffie verkeerd niet bepaald een klein scheutje te noemen is, wordt dit uitgelegd als ‘verkeerd’. Koffie verkeerd bestaat namelijk voor 2/3 uit warme melk en voor slechts 1/3 uit koffie. Deze koffiespecialiteit ‘wijkt dus af’ van normaal en is daarmee verkeerd. Gelukkig wel in positieve zin, want het is natuurlijk niet voor niets dat koffie verkeerd erg populair is.

Goede koffie verkeerd maak je zo

Om een goede koffie verkeerd te maken, heb je niet veel nodig. Een mok of grote koffiekop, zwarte koffie, melk en een (steel)pannetje is all you need. Doe de melk in het pannetje en verwarm deze op laag vuur. Let op dat je de melk alleen verwarmt en niet laat koken. Zet ondertussen een kopje koffie. Vul je mok of koffiekop voor 1/3 deel met koffie en giet hier vervolgens langzaam de warme melk bij. Laatste stap? Genieten!

Tip van Deal.nl:

Varieer eens met de verhouding koffie-melk. Zolang je ervoor zorgt dat je meer warme melk dan koffie gebruikt, blijft het een koffie verkeerd. Door te variëren in de verhouding kun je de sterkte van de koffie beïnvloeden. Handig als je je koffie verkeerd graag iets sterker drinkt.

Andere benamingen voor koffie verkeerd

Als liefhebber van koffie verkeerd drink je deze koffie niet alleen graag thuis, maar ook buiten de deur. In horecagelegenheden als restaurants en cafés zie je deze koffiespecialiteit vaak niet op de kaart staan als zijnde koffie verkeerd. Dat betekent niet dat ze je favoriete koffie niet serveren. Je vindt deze koffie vaak terug op de kaart als ‘Caffé Latte’. Klinkt een stukje chiquer, maar is gewoon je vertrouwde en geliefde koffie verkeerd. Vlak over de grens, in België, bestel je deze koffie als ‘Lait Russe’, terwijl je in Engeland simpelweg een ‘Latte’ bestelt.

Verschil met andere bekende koffiespecialiteiten

Koffie verkeerd heeft absoluut raakvlakken met andere koffiespecialiteiten als cappuccino en latte macchiato. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen met deze koffies. Zo is het grote verschil met cappuccino dat bij een koffie verkeerd de melk alleen warm wordt gemaakt en niet wordt opgeschuimd. De voor een cappuccino zo karakteristieke schuimlaag ontbreekt dus op een koffie verkeerd.

Voor een latte macchiato wordt de melk ook opgeschuimd. Maar in tegenstelling tot een koffie verkeerd wordt de melk niet in de koffie gegoten, maar de koffie in de melk. Hierdoor krijg je de voor deze koffie kenmerkende laagjes. Onderin de warme melk, dan een laag koffie en bovenop het melkschuim.

Een klassieke koffie verkeerd wordt gemaakt van zwarte koffie. De basis voor cappuccino en latte macchiato is echter een kopje espresso. Tegenwoordig wordt een espresso ook vaak voor koffie verkeerd gebruikt. Ook niet verkeerd hoor.