Deal.nl
Irish Coffee, hartverwarmende koffie
Albert Jan In Eten & drinken op 15 jul 2024
Link gekopieerd

Irish Coffee is de ideale koffie om op te warmen als je op een winterse dag buiten bent geweest. Maar het is ook de stijlvolle afsluiting van een gezellig diner. En natuurlijk drink je deze koffievariant op al die momenten dat je er gewoon zin in hebt. In dit blog vertellen we je over het ontstaan van Irish Coffee en vertellen we je hoe zelf je de perfecte Irish Coffee maakt.

Het verhaal achter Irish Coffee

Het verhaal van Irish Coffee begint op een stormachtige winteravond in 1942 op Foynes, een luchthaven gelegen aan de westkust van Ierland. Reizigers, op zoek naar warmte na hun koude vlucht, werden hier verwelkomd door Joe Sheridan, die een hartverwarmende drank had bereid. Hij kon niet vermoeden dat ‘zijn drankje’ al snel de wereld zou veroveren. Deze drank werd bekend als Irish Coffee en combineert de robuuste diepte van koffie met de zachte zoetheid van Ierse whisky, afgemaakt met een wolk van room. Het is veel meer dan een drankje, het is een blijk van Ierse gastvrijheid, bedoeld om de ziel te verwarmen.

De ingrediënten van Irish Coffee

Het hartverwarmende karakter van Irish Coffee ligt in de eenvoud en kwaliteit van zijn ingrediënten. Begin met een sterke, rijke koffie - bij voorkeur een sterke, donker gebrande blend die de rijke tonen van de whisky kan complementeren. De whisky, het hart van de drank, komt natuurlijk uit Ierland en moet uiteraard van goede kwaliteit zijn. Bushmills whisky bijvoorbeeld voegt zijn unieke karakter toe zonder te overweldigen. Hoewel Jameson ook een merk whisky is dat veel voor deze koffievariant gebruikt wordt, is deze toch wat minder geschikt. Dat komt, omdat deze whisky eigenlijk iets te mild, te zacht van smaak is. De room is de kroon op het werk, vers en licht opgeklopt, zodat hij net bovenop de hete koffie blijft drijven, als een luxe, zachte deken.

Zo maak je een klassieke Irish Coffee

Benodigdheden voor vier personen: 2 theelepels bruine basterdsuiker, 120 ml Ierse whisky, 500 ml sterke, hete koffie, 250 ml slagroom.

  • Begin met de slagroom op te kloppen tot deze dik genoeg is om te gieten.
  • Irish Coffee serveer je in een Irish Coffee glas, dat je voorverwarmt door er heet water in te gieten. Giet het hete water eruit en maak het glas droog.
  • Schenk nu een scheut Ierse whisky in het glas en een lepel bruine basterdsuiker.
  • Giet nu de sterke, hete koffie erbij tot iets onder de rand van het glas.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost en dan is het tijd voor de final touch, de room.
  • Hou een lepel met de bolle kant naar boven, boven het koffiemengsel. Schenk nu de room voorzichtig over de bolle kant, zodat hij bovenop de koffie komt te liggen.
  • Roer de room niet door de koffie, maar drink de koffie ‘onder de room vandaan’.

Let op, gebruik geen slagroom uit een spuitbus of slagroom die volledig opgeklopt is. Die zakken namelijk in de koffie en dan heb je simpelweg geen Irish Coffee meer.

Geniet van je Irish Coffee en neem hier lekker de tijd voor!