Deal.nl
Geen oud & nieuw zonder oliebollen
Albert Jan In Eten & drinken op 30 dec 2024
Link gekopieerd

Oliebollen zijn een typisch Nederlands lekkernij, vooral bekend van de jaarwisseling. Ze worden vaak omschreven als gefrituurde deegballen die knapperig van buiten zijn en zacht van binnen. Meestal worden ze bestrooid met poedersuiker en kunnen gevuld zijn met rozijnen of krenten. De geur van versgebakken oliebollen hoort bij de jaarwisseling, want zonder oliebollen natuurlijk geen oud & nieuw.

Waarom eten we oliebollen met oud & nieuw?

Vroeger waren oliebollen een voedzame snack tijdens de koude wintermaanden. Het frituren in vet zorgde voor een calorierijke ‘bol’ die goed vulde en dat hielp om de koude dagen door te komen. Tijdens de winter was vers voedsel minder goed verkrijgbaar en je kon het ook nog niet zo goed bewaren als tegenwoordig. Ingrediënten als bloem, gist en gedroogd fruit waren daarentegen wél lang houdbaar en ideaal om thuis oliebollen mee te maken. Het thuis bakken van oliebollen groeide uit tot een gezellige traditie tijdens de jaarwisseling. Hét moment waarop iedereen bij elkaar kwam om de kou te trotseren en het nieuwe jaar te verwelkomen. Zo groeiden oliebollen uit tot een onmisbare lekkernij die tot op de dag van vandaag veel wordt gegeten tijdens oud & nieuw.

Zo maak je de perfecte oliebol

Een goede oliebol begint met een luchtig beslag en hier is hoe je dat maakt. Je hebt de volgende ingrediënten hier voor nodig:

500 gram bloem,10 gram zout, 25 gram suiker, 10 gram gedroogde gist, 300 ml lauwe melk, 2 eieren, 200 ml lauw water, 150 gram rozijnen of krenten (optioneel), poedersuiker voor het serveren en 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren).

  • Meng de bloem, suiker, en zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist toe.
  • Verwarm de melk totdat deze lauwwarm is (niet te heet) en giet dit beetje bij beetje in het kuiltje met de gist. Roer langzaam door elkaar.
  • Voeg daarna de eieren en het lauwe water toe en klop het geheel met een garde tot een glad beslag. Als je rozijnen of krenten wilt toevoegen, meng deze er dan nu doorheen.
  • Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer een uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume verdubbeld is.
  • Verhit de zonnebloemolie in een grote, diepe pan tot ongeveer 180°C. Gebruik twee lepels om kleine porties beslag in de hete olie te laten vallen.
  • Bak de oliebollen goudbruin in 4-5 minuten, en draai ze halverwege om zodat ze aan alle kanten gelijkmatig garen.
  • Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en serveer direct.

Variaties op de traditionele oliebol

Hoewel de klassieke oliebol heerlijk is, zijn er allerlei spannende variaties die de moeite van het proberen waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oliebol met stukjes chocolade erin? Of met cranberry’s en sinaasappelschil voor een frisse twist? Ook hartige varianten, zoals oliebollen met spek en kaas, winnen aan populariteit. Zo geef je een moderne draai aan een oud recept en blijven oliebollen de populairste ‘snacks’ tijdens de jaarwisseling.

Eet smakelijk en fijne jaarwisseling!