Deal.nl
Drie heerlijke herfstkoffies
Albert Jan In Eten & drinken op 7 okt 2024
Link gekopieerd

De zomer loopt op zijn einde en het najaar doet zijn intrede. De temperatuur zakt en het weer laat zich steeds vaker van zijn minder goede kant zien. Best even wennen, maar de herfst brengt ook mooie, of liever gezegd, lekkere dingen met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van heerlijke koffies die als geen ander passen bij dit jaargetijde? Wij hebben drie heerlijke recepten voor je om zelf thuis te maken.

Spicy latte

Dit heb je nodig voor 2 personen:

- 500 ml melk – 2 eetlepels bruine suiker – 1 theelepel speculaaskruiden – 1 theelepel vanille-extract – 2 sterke espresso’s – (eventueel) slagroom

In de herfst kan je koffie best een oppepper gebruiken en daar is deze spicy latte een goed voorbeeld van. Grote kans dat je alle ingrediënten al in huis hebt en dan is deze koffie helemaal zo gezet.

Doe de melk samen met de bruine suiker en speculaaskruiden in een pannetje. Bij voorkeur een pannetje met een dikke bodem, maar dit is geen must. Warm dit vervolgens op een laag vuur op, maar let op dat je de melk niet laat aanbranden. Dit voorkom je door regelmatig te roeren. Als de melk begint ‘te stomen’, is het tijd om het pannetje van het vuur te halen. Voeg het vanille-extract toe en roer dit goed door het warme melkmengsel. Klaar? Doe het geheel in de blender en mix het net zolang tot het een luchtig geheel geworden is. Verdeel het mengsel over twee mokken of koffieglazen en voeg aan elke mok of glas een vers gezette espresso toe. Garneer met een vleugje kaneel en/of een toefje slagroom.

Herfstkoffie met hazelnootlikeur

Dit heb je nodig voor 4 personen:

- 600 ml sterke koffie – de helft van een kaneelstokje – kruidnagels (4) – 75 gram suiker – 25 gram donkere basterdsuiker – hazelnootlikeur – slagroom – pure chocola voor de garnering

Deze koffie is de perfecte opkikker voor als je het koud hebt en echt even aan een klein verwenmomentje toe bent. Het is de ideale koffie om ’s avonds van te genieten, terwijl je terugkijkt op de dag die achter je ligt.

Begin met de koffie samen met de kruidnagels, het kaneelstokje en de suikers in een pannetje te doen. Verwarm het mengsel al roerend tot de suiker helemaal is opgelost. Let op dat de koffie niet kookt, want dat komt de smaak niet ten goede. Nu komt het even aan op een beetje geduld, want vervolgens laat je het pannetje op het allerlaagste vuur ongeveer vijftien minuten staan. Ook nu mag het mengsel niet koken! De smaak van de kruiden trekken nu langzaam in de koffie. Kwartiertje voorbij? Haal de kruidnagels en het kaneelstokje uit de koffie en doe een scheutje hazelnootlikeur in vier koffieglazen die je eerder al hebt klaargezet. Verdeel de koffie over de glazen en laat de net niet stijfgelsagen slagroom via de bolle kant van een lepel in de koffie lopen. Even wat pure chocolade raspen voor de finishing touch en het genieten kan beginnen!

Pumpkin Spice Latte

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

- 200 ml melk – 1 à 2 eetlepels pompoenpuree – 1 eetlepel suiker – halve theelepel speculaaskruiden – 1 theelepel vanille-extract – 60 ml espresso (vers gezet) – slagroom

De Pumkin Spice Latte is een herfstkoffie die bekend is geworden door koffieketen Starbucks. Deze koffie is hier slechts korte tijd verkrijgbaar, maar gelukkig kun je ‘m ook prima thuis zelf maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk.

Doe de melk met de suiker, de speculaaskruiden en de pompoenpuree in een pannetje. Je kunt de pompoenpuree zelf maken van verse pompoen, maar je kunt deze ook kant-en-klaar kopen in een blik of pot. Verwarm alles gelijkmatig op laag vuur en ook nu weer let je erop dat de melk niet gaat koken. Roer regelmatig en ook kun je de pompoenpuree ondertussen met een vork of garde verder pureren. Kookpunt bijna bereikt? Tijd om de pan van het vuur te halen en het vanille-extract er doorheen te roeren. Omdat het niet fijn is om een hap pompoenpuree naar binnen te krijgen als je deze latte drinkt, pureer je alles nog even goed. Voeg de espresso toe en een flinke dot slagroom en serveer in een jarglas. Happy herfst!