Vrijwel iedereen die regelmatig voor controle naar de tandarts gaat, heeft wel eens iets te horen gekregen over tandsteen. Maar wat is dit nu eigenlijk precies, welke klachten kan het veroorzaken en wat kun je doen om de vorming van tandsteen te tegen te gaan? Daar zetten we in dit blog onze tanden in.
Wat is tandsteen?
Tandsteen komt vaak voor en is een hard laagje dat je op je tanden en langs je tandvlees kunt vinden. Het begint als tandplak, een plakkerig en doorzichtig laagje van bacteriën en etensresten op je tanden. Dit tandsteen kan geel of zelfs bruin zijn en is veel harder dan tandplak. Hierdoor is het moeilijk zelf te verwijderen met alleen een tandenborstel en kun je meestal niet zonder de hulp van een tandarts of mondhygiënist om de tandsteen te verwijderen.
Hoe ontstaat tandsteen?
Tandsteen ontstaat als je tandplak, dat kleverige laagje op je tanden, niet elke dag goed wegpoetst. Na een tijdje kan dit laagje hard worden en veranderen in tandsteen. Mineralen in je speeksel versnellen de vorming van tandsteen. Als je tandsteen hebt, kun je last krijgen van verschillende klachten. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een slechte adem en ontstoken tandvlees. Als dat ontstoken tandvlees vervolgens erger wordt, kan het leiden tot parodontitis. Dat is een serieus probleem waarbij je tandvlees en het kaakbot dat daaronder zit, beschadigd raken. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Ook maakt tandsteen het makkelijker voor (nog meer) tandplak om zich vast te hechten op je tanden. Dit geeft op zijn beurt weer meer kans op gaatjes in je tanden en zo val je van het één in het ander.
Hoe verwijder je tandsteen?
Als je van tandsteen af wilt komen, moet je toch echt naar de tandarts of mondhygiënist. Zij hebben de tools om heel voorzichtig het tandsteen van je tanden te verwijderen. Maar alleen naar de tandarts gaan is niet genoeg als je snel last hebt van tandsteen. Dagelijks twee keer je tanden poetsen met een anti-tandsteen tandpasta is dan ook aan te raden. Deze tandpasta heeft ingrediënten die ervoor zorgen dat tandplak, waar tandsteen uiteindelijk uit ontstaat, minder snel op je tanden blijft plakken.
Hoe voorkom je tandsteen?
Het beste wat je kunt doen om tandsteen tegen te gaan, is zorgen dat het niet kan ontstaan. Dat betekent elke dag heel goed je tanden poetsen en vergeet daarbij je tong en je tandvlees niet. Ook tussen je tanden moet je goed schoonmaken. Dit doe je met behulp van flosdraad of kleine borsteltjes die precies tussen je tanden passen. Zo haal je etensresten en tandplak weg die zich juist op die plekken graag verstoppen.
Het is bovendien verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan, zodat die kan checken of er veel tandsteen op je tanden is gevormd. Hoe eerder tandsteen wordt aangepakt, hoe minder klachten je ervan hebt. Pas verder op met het eten van veel zoetigheid. Suiker is namelijk feestvoer voor tandplak en, zoals je nu weet, hoe meer tandplak, hoe meer kans op tandsteen.
Weet dat hoe goed je ook poetst, flost en op de hoeveelheid suiker let die je binnenkrijgt, tandsteen is lang niet altijd helemaal te voorkomen.