Deal.nl

Wat is tamponziekte?

1 minuut leestijd
Wat is tamponziekte?
Linda In Beauty & verzorging op 27 jun 2024
Link gekopieerd

Veel vrouwen gebruiken tampons als ze ongesteld zijn. Het is voor hen dé manier om zo comfortabel mogelijk door de menstruatieperiode te komen. Hygiëne is gedurende deze periode nog belangrijker dan normaal, maar zeker als je tampons gebruikt. Te lang een tampon dragen, kan namelijk leiden tot tamponziekte, ook wel het Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd. In dit blog vertellen we wat TSS is, wat de symptomen ervan zijn en hoe je het risico op TSS kunt verkleinen.

Wat is TSS?

TSS is een plotselinge en zeer ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door gifstoffen van bepaalde bacteriën, zoals Staphylococcus aureus. Je kunt TSS oplopen als je te lang een tampon draagt. Die tampon kan dan een soort thuis worden voor de bacteriën. Wanneer deze bacteriën het erg naar de zin hebben, beginnen ze zich snel te vermenigvuldigen. Als ze in grote aantallen groeien, maken ze gifstoffen. Die gifstoffen kunnen in het bloed terechtkomen en zich zo snel en gemakkelijk door het hele lichaam verspreiden. Door al die gifstoffen raakt je lichaam als het ware in shock en daar kun je (ernstig) ziek van worden. Daarom is het heel belangrijk om tampons regelmatig te verwisselen en goed te letten op de signalen die je lichaam je geeft.

Wat zijn de symptomen van TSS?

De symptomen van TSS ontwikkelen zich snel en lijken op een plotselinge, hevige griep. Hoge koorts, een plotselinge daling van de bloeddruk, spierpijn, overgeven en een zonverbrand-achtige uitslag zijn signalen die je niet mag negeren. In heel ernstige situaties kan TSS ervoor zorgen dat organen in het lichaam niet meer goed werken en in zeldzame gevallen kun je er aan overlijden. Vandaar dat het zo belangrijk is om te luisteren naar je lichaam als je plotselinge klachten krijgt. Best heftig, maar weet dat je er zelf veel aan kunt doen om TSS te voorkomen en dat tampons veilig zijn in het gebruik, zolang je ze op tijd vervangt.

Hoe voorkom je TSS?

Het gebruik van hele dikke tampons, die veel bloed kunnen absorberen, verhogen de kans op TSS. Gebruik dan ook altijd een tampon die past bij de hoeveelheid bloed die je verliest. Het is bovendien verstandig om geen tampons te gebruiken als je niet ongesteld bent. Verder is het erg belangrijk dat je een tampon nooit langer dan 8 uur achter elkaar in hebt. Verwissel je tampon elke 4 tot 8 uur, wat natuurlijk ook wel gewoon zo fris is. Slaap je langer dan 8 uur? Kies dan ’s nachts voor maandverband of een menstruatiecup. Als je net geopereerd bent of een wondje hebt, kun je beter even geen tampon gebruiken.

Tampons zijn veilig

Denk nu niet na het lezen van dit blog dat tampons niet veilig zijn. Dat zijn ze namelijk wel degelijk, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Bovendien, je kunt ook TSS oplopen als je geen tampons gebruikt, al is de kans dan wel een heel stuk kleiner. Bij het minste vermoeden van TSS, zoals aanhoudende hoge koorts en braken, stop je direct met tampons. Wacht niet met het raadplegen van je arts, maar doe dit meteen en vertel dat je ongesteld bent en tampons gebruikt. Wanneer je er op tijd bij bent, ben je met een antibioticakuur over het algemeen snel van je klachten af.