Deal.nl

Waarom zit er fluoride in veel tandpasta's?

1 minuut leestijd
Waarom zit er fluoride in veel tandpasta's?
Linda In Beauty & verzorging op 24 mei 2024
Link gekopieerd

Laatste update: 24 mei 2024 om 12:14

Tandpasta is een product dat we minimaal twee keer per dag gebruiken. Maar wat maakt tandpasta nu zo effectief in het bestrijden van tandbederf? Het antwoord ligt in een belangrijk ingrediënt, namelijk fluoride. In dit blog vertellen we je meer over fluoride, de werking ervan en staan we stil bij mogelijke nadelen ervan.

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat een belangrijke rol speelt in onze mondgezondheid. Van nature is fluoride aanwezig in onder andere water en onze dagelijkse voeding. Met name komt dit mineraal veel voor in zeevis en thee. Fluoride heeft de unieke eigenschap tandglazuur te versterken en tandbederf tegen te gaan. De hoeveelheid fluoride in water en onze voeding is hiervoor niet voldoende en dat is de reden dat het vaak aan tandpasta wordt toegevoegd.

Tandbederf voorkomen

Fluoride pakt tandbederf op twee manieren aan. Eén van deze manieren is door kleine beschadigingen in het tandglazuur te herstellen, zodat deze niet de kans krijgen om problemen te veroorzaken. Daarnaast brengt fluoride een beschermende laag op tanden en kiezen aan, als antwoord op zuuraanvallen van bacteriën. Dit is vooral belangrijk na het eten, want dan is je mond een voedingsbodem voor bacteriën. Door dagelijks tandpasta met fluor te gebruiken, versterk je de natuurlijke barrière. Met als belangrijkste resultaat dat de kans op gaatjes sterk afneemt. Je tanden poetsen met fluoridetandpasta is dan ook een goede en eenvoudige manier om tandbederf/gaatjes te helpen voorkomen.

Versterken van tandglazuur

Fluoride versterkt het glazuur van je tanden. Hierdoor ‘slijten’ je tanden minder snel. Sterker tandglazuur heeft bovendien als voordeel dat je minder kans hebt op gevoelige tanden. Gevoelige tanden is een veel voorkomend probleem en heeft vaak minder sterk tandglazuur als oorzaak. Fluoride speelt ook een belangrijke rol bij het gebit van kinderen, doordat dit natuurlijke mineraal de tanden en kiezen van kinderen sterker maakt.

Mogelijke nadelen van fluoride

Als er voordelen aan iets zijn, dan betekent dit ook vaak dat er nadelen aan verbonden zijn en dit geldt ook voor fluoride. Zo kan een teveel aan fluoride, vooral bij kinderen, leiden tot fluorose. Dit is een cosmetische aandoening die zich uit in kleine witte vlekjes op je tanden. Dit is geheel ongevaarlijk, maar ziet er gewoon niet zo mooi uit op je tanden.

Verder moet je opletten dat je niet te veel fluoride binnenkrijgt, want dit kan je spieren en zenuwen aantasten. Hierbij wel aangetekend dat het vrijwel niet mogelijk is om te veel fluoride binnen te krijgen door dagelijks eten, drinken en tandenpoetsen. Een teveel ontstaat eigenlijk alleen bij overmatig gebruik van fluoridepilletjes, het ‘eten van fluoridetandpasta’ of regelmatig doorslikken van mondwater met fluor.